Szegeden új fejlesztőközpont épül

Az SZGD Innovációs Inkubátorház Korlátolt Felelősségű Társaság dél-kelet magyarországi térség – elsősorban első lépésként Szeged – fejlesztését segítő inkubátor program megvalósítását tervezi.
Az SZGD Kft. a Futurealt kérte fel az SZGD Innovation Incubator irodaház fejlesztésének projekt management feladatinak ellátására, mint irodaház fejlesztésekben nagy tapasztalattal rendelkező társaságot.

A program keretében első lépésként Szegeden főleg IT területen működő K+F cégek inkubálására és multinacionális vállalatok SSC-i (Shared Service Center) területei számára megfelelő technikai hátteret és elegendő férőhely kapacitást biztosító irodaház építésére kerül sor a térség foglalkoztatotti számának növelésére, fiatal diplomások itthon tartására. A SZGD Innovation Incubator nevet viselő közel 18.000 nm területű komplexum kivitelezésének elindítását bejelentő sajtóeseményre 2016. június 29-én került sor Szegeden.

Az elmúlt évtizedek tendenciája, hogy a munkalehetőségek mind a fővárosban koncentrálódtak. Nagyvállalati székhelyek, multinacionális regionális központok csak elvétve, többnyire a gyártókapacitás miatt települtek vidéki nagyvárosokba. Ennek a tendenciának betudhatóan az irodafejlesztők tevékenysége is mindig megállt Budapest közigazgatási határán.

A 17.935 nm bruttó bérbeadható területű irodaház együttes a szegedi Tisza-parton, a Szegedi Tudományi Egyetem legtöbb karától elérhető távolságra, 3 ütemben épül. Az első ütem bérbe adottsága már az építkezés megkezdésekor 100 %-os.

A fejlesztés területén korábban egy középiskola működött, melyet a helyi önkormányzat pályázat útján értékesített.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a korábban iskolaként működő ingatlan az SZGD Kft.  fejlesztésének köszönhetően továbbra is a tudás és a fejlődés otthona lehet. A SZGD Innovation Incubator kiválóan illeszkedik Szeged humánerőforrás és oktatáspolitikai stratégiájába, hiszen egy olyan központ valósul meg, ahol értékteremtő, új munkahelyek jönnek létre a város magas színvonalon képzett diákjai, illetve a régió lakosai számára.”- fejtette ki dr. Botka László Szeged Megyei Jogú Város Polgármestere.

"Az infokommunikációs szektor Szegednek az elmúlt évek piaci fejlődése alapján zászlóshajónak tekinthető tevékenységi területe. Országosan kimutatható koncentrációval rendelkezik itt az ICT, amely stratégiai erősség és további fejlesztendő terület, ezért a Város Befektetés ösztönzési stratégiája is kiemelten fontosnak tartja, hogy az infokommunikációs szektor számára innovatív vállalkozói környezetet biztosítsunk, ehhez járul hozzá a beruházása." – mondta el Nagy Sándor, Szeged Megyei Jogú Város Városfejlesztési alpolgármestere.

A jó ár-érték arányú szellemi tőke lehet az országunk egyik fejlődési motorja. Ez az adottság az egyik fontos motivációja számos multinacionális cégnek arra, hogy hazánkba hozza K+F illetve szolgáltató un. ’Shared Service’ központjait .

„Magyarország évről évre igazolja, hogy van helye a világ tudás-térképén. Egyre több magyar mérnök, kutató vagy akár egyetemista diák bizonyítja be nemzetközi szinten is, hogy a tudás alapú cégeknek érdemes ránk figyelnie. A kedvező gazdasági és üzleti környezet, az egyetemekkel való együttműködési lehetőségek, az elérhető állami támogatások nagysága, valamint az ország ideális földrajzi és szocio-kulturális adottságai mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország vonzó hellyé váljon a beruházások számára. Közreműködésünkkel számos cég döntött úgy, hogy hazánkban nyit stratégiai fontosságú szolgáltató központot. A tendencia, hogy a befektetői figyelem a vidéki helyszínekre és az általuk kínált lehetőségekre irányul, ideális." - foglalta össze a multinacionális vállalatok  Magyarországon történő beruházásainak legfőbb okait Kis Tünde, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) főosztályvezetője.

 Az inkubátorház egyik fő bérlője az  EPAM lesz.

„Közel 10 éve állunk kapcsolatban a Futureal-lal. Ez alatt az idő alatt vállalatunk a sokszorosára nőtt. A Futureal rugalmas és professzionális partnerünk volt a növekedésben, maximálisan ki tudta szolgálni igényeinket, melyek, tekintve, hogy az IT szektorban működünk, viszonylag speciálisak. Napjainkban több mint ezer munkatársunk dolgozik a lehető legjobban igényeikre szabott körülmények között Budapesten. Mikor szegedi fejlesztő központunk bővítése szóba került, nem volt kérdés, hogy ehhez is a Futurealt fogjuk segítségül hívni.” – mondta el Vinkó Bence az EPAM Systems Kft. ügyvezető igazgatója.

A kiváló közlekedési adottságokkal rendelkező SZGD Innovation Incubator első ütemének építési munkái már zajlanak, az épületet várhatóan 2017 májusában adják át.

„Mi a Futureal-nál újítók és problémamegoldók vagyunk, szeretünk olyan dolgokat csinálni, amit mások előttünk nem. A Corvin Sétány sikere azt mutatja, hogy ez egy jó irány. Bízunk benne, hogy ebben az újabb, sokszereplős partnerségi együttműködésben, közösen a HIPA-val, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatával, a Szeged Pólus Nonprofit Kft-vel és az EPAM-mal, egy újabb sikeres projektet valósítunk meg, mely a régióban élők számára is lehetőséget, értéket teremt majd.” – nyilatkozta dr. Berki J. János, a Futureal nemzetközi iroda-bérbeadási és vagyongazdálkodási igazgatója.

Az EPAM-ról:

Az 1993-ban alapított USA központú EPAM Systems, Inc. (NYSE: EPAM) a legnagyobb komplex szoftverfejlesztési megoldásokat kínáló cég Közép- és Kelet-Európában. Magyarországon közel 1 400 főt alkalmaz Budapesten, Szegeden és Debrecenben működő irodáiban. A New York-i tőzsdén jegyzett EPAM számos elismeréssel rendelkező dinamikusan fejlődő cég, amelynek ügyfelei között több Fortune 500 vállalat is megtalálható.

A Futureal-ról

A FUTUREAL a közép-európai régió egyik vezető ingatlanfejlesztő és befektető cégcsoportja, Európa 20 legnagyobb ingatlanfejlesztője között tartják számon.

A családi tulajdonban lévő cégben több, mint 170 főből álló, magasan képzett ingatlanszakértői csapat dolgozik, összesen 1,6 milliárd euró értéket képviselő nemzetközi ingatlanfejlesztési projekteken.

Galéria